26.7.2024

Javni razpis URE in razogljičenje v industriji (JR URE-RvI)

Namen javnega razpisa je spodbujanje naložb v ukrepe učinkovite rabe energije in razogljičenje v industriji, s čimer se doseže prihranke pri porabi energije in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov (v nadaljevanju: TGP).

Cilj razpisa je podpreti najmanj 22 projektov podjetij, ki se osredotočajo na:

  • investicije za učinkovito rabo energije v industriji, vključno z investicijami v energetsko učinkovitost industrijskih stavb, katerih učinki bodo merljivi v smislu prihrankov končne energije (npr. vgradnja učinkovitih elektromotornih pogonov, krmilno-regulacijske opreme, uvajanja sistemov upravljanja z energijo, menjava proizvodnih naprav in opreme za energetsko učinkovitejše delovanje, izboljšanje sistemov ogrevanja in hlajenja, razsvetljava, izolacija idr.) in/ali
  • investicije za razogljičenje oziroma zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov iz industrijskih dejavnosti preko diverzifikacije energentov, ki pomenijo elektrifikacijo proizvodnih procesov, uvajanje in rabo OVE in/ali uporabo novih tehnoloških rešitev, uporabnih v proizvodnih procesih podprtega podjetja (npr. obnovljivi vodik), katerih učinki bodo merljivi po učinkih znižanja emisij TGP in znižanja porabe fosilnih virov energije v primarni energiji in/ali
  • investicije v hranilnike električne in/ali toplotne energije, katerih učinki bodo merljivi v smislu količine inštaliranih moči (MW) in kapacitet shranjevanja (MWh) hranilnikov.

Cilj razpisa je podpreti projekte, ki bodo izboljšali energetsko učinkovitost in zmanjšali porabo fosilnih goriv za vsaj 10%.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje stroškov izvedbe investicijskih projektov podjetij z namenom učinkovite rabe energije in razogljičenja v industriji za pospešitev zelenega prehoda in povečanja odpornosti.

Projekti prijaviteljev se lahko nanašajo na enega ali več sklopov aktivnosti, navedenih v nadaljevanju te točke, pri čemer mora projekt obvezno vsebovati 1. in/ali 2. sklop aktivnosti.

Sklop aktivnosti predstavlja tematsko ali funkcionalno ločen del projekta, ki je lahko izveden samostojno ali v povezavi z drugimi sklopi, in prispeva k ciljem projekta. Sklop aktivnosti lahko zajema več različnih investicij, kar prijavitelj opredeli v vlogi na javni razpis.

Vsi sklopi aktivnosti v okviru posamezne vloge štejejo kot en projekt, število sklopov pa ne vpliva na najvišjo in najnižjo dovoljeno načrtovano višino sofinanciranja upravičenih stroškov posameznega projekta, kot ju določa 7. točka poglavja 4.2. tega javnega razpisa.

  1. sklop aktivnosti: naložbe v razogljičenje industrije
  2. sklop aktivnosti: naložbe v ukrepe za energetsko učinkovitost industrijskih procesov, ki niso vezani na delovanje stavb
  3. sklop aktivnosti: naložbe v ukrepe za energetsko učinkovitost v stavbah
  4. sklop aktivnosti: naložbe v spodbujanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov, obnovljivega vodika, biogoriv in soproizvodnje z visokim izkoristkom

Upravičenci:

  • Gospodarska družba
  • Glavna dejavnost uvrščena v področje C – predelovalne dejavnosti (najkasneje od 31. 12. 2023)
  • Ustanovljena vsaj dve (2) leti pred datumom oddaje vloge

Upravičene naložbe:

  • Upravičeni stroški: stroški opredmetenih in neopredmetenih sredstev.

Naložbe:

  1. Naložbe v razogljičenje – varstvo okolja; zmanjševanje izpustov TGP (npr. elektrifikacija proizvodnih procesov, zamenjava fosilnih virov energije z obnovljivimi viri, zajemanje in transport CO2 itd.).
  2. Naložbe v ukrepe za energetsko učinkovitost industrijskih procesov (npr. vgradnja elektromotorjev, menjava proizvodnih naprav z energetsko učinkovitejšimi, optimizacija tehnoloških procesov itd.).
  3. Naložbe v ukrepe za energetsko učinkovitost stavb (npr. celovita ali delna energetska prenova, zamenjava razsvetljave, monitoring, energetsko učinkoviti sistemi za ogrevanje in hlajenje itd.).
  4. Naložbe v spodbujanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov energije (OVE), obnovljivega vodika, biogoriv (npr. vgradnja sončnih sprejemnikov, toplotnih črpalk, naprave za proizvodnjo biogoriv, bioplina v kombinaciji s hranilnikom itd.).

Višina sofinanciranja:

  • 15 – 60% (odvisno od uporabljene sheme državne pomoči in sklopa aktivnosti)
  • Minimalna višina subvencije: 200.000 EUR

Rok prijave: 

Skrajni rok za oddajo vloge je 15. 10. 2024.

DODATNE INFORMACIJE v zvezi s pripravo prijave in pojasnila k javnemu razpisu in razpisni dokumentaciji so prijavitelju dosegljive na podlagi pisnega zaprosila, posredovanega na elektronski naslov repower@spiritslovenia.si.

VEČ INFORMACIJ o razpisu in rokih za prijavo, na spletni povezavi – https://www.spiritslovenia.si/razpis/422.