Posavje na dlani, na krožniku in v kozarcu, nov EU projekt, ki ga sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo
Slovenci v primerjavi z evropskim povprečjem pojemo premalo rib, predvsem iz lokalnega okolja. Z željo po večjem uživanju sladkovodnih rib, ohranitvi lokalnega ribištva in ribogojstva je projekt usmerjen v oživitev kratkih verig na način, da bi prebivalci LAS Posavja in obiskovalci turistične destinacije začeli uživati več lokalnih rib in ostalih proizvodov iz akvakulture. Ob tem bi omogočali razvoj in obstoj lokalnim ribogojcem. Največji izziv projekta je, kako popestriti ponudbo ribjih jedi v gostinski ponudbi ter lokalnemu okolju ponuditi nove ribje izdelke, ki bodo dostopni v že dobro uveljavljenih lokalnih trgovinah in na obstoječi tržni platformi z lokalnimi izdelki. Novi izdelki iz akvakulture bodo dodali vrednost osnovni surovini in omogočili daljšo trajnost. Poleg tega pa želimo spodbuditi lokalne gostince, da bodo na jedilnik uvrščali ribje jedi.
S projektom bomo povečali ponudbo ribjih jedi v restavracijah blagovne znamke Okusi Posavje, lokalnemu prebivalstvu in obiskovalcem bomo omogočili večjo izbiro ribjih jedi ter tudi ustvarili ponudbo novih izdelkov akvakulture, ki bodo dostopni v lokalnih trgovinah in na spletni platformi. Prispevali bomo k promociji ribjih jedi in osveščanju o pomenu uživanja ribjih jedi. Ponudniki ribjih jedi bodo posodobili opremo za pripravo ter uredili prostor tako, da bo privlačen za nove goste.
Cilji Projekta:
Cilj 1.1: Razvoj trajnostnega prehranskega sistema akvakulture (dobavitelji lokalne ribogojnice – gostinci blagovne znamke Okusi Posavja).
Cilj 1.2: Razvoj novih izdelkov iz akvakulture in dodajanja vrednosti izdelkom iz akvakulture.
Cilj 1.3: Razvoj novih tržnih poti za nove izdelke akvakulture (novi izdelki – nove prodajne poti v obstoječih trgovinah z lokalnimi izdelki, v restavracijah, na platformi).
Cilj 1.4: Povečanje uživanja rib lokalne akvakulture in ozaveščenosti o pomenu uživanja rib in ribjih izdelkov ter ribjih jedi.
Pričakovani rezultati:
- Povečana ponudba lokalnih ribjih jedi v gostilnah in restavracijah. Boljša dostopnost do informacij o lokalnih proizvajalcih. Izpostavljene ribje jedi v brošuri Okusi Posavja in navedba ribogojcev, ki tržijo lokalne ribe.
- Razvita nova tržna poti za nove izdelke akvakulture. Izdelki v vsaj 1 trgovini, pri vsaj 2 gostincih, vsaj 2 na platformi.
- Večja ozaveščenost o pomenu uživanja rib, večje uživanje rib.
- Posodobljena tehnološka oprema pri ribogojcu Akval d.o.o. in s tem ohranitev dejavnosti, Posodobljena tehnološka oprema pri Domačiji Repovž., Posodobljena tehnološka oprema pri gostincu Tri lučke.
- Razvit en turistični program v smislu trajnostnega zelenega turizma.
- Podpora usposabljanju predstavnikov sektorja akvakulture za ohranjanje obstoječih delovnih mest. Izmenjava mnenj na borzi B2B med dobavitelji rib in porabniki.
- Dvig Informiranosti in ozaveščanja o družbenih in kulturnih vidikih akvakulture in dobrobitih akvakulture in proizvodov s pomočjo izobraževalnih vsebin za širšo publiko. Uprizorjena dramska igra.
Pričakovane koristi za ciljne skupine:
- Spodbujanje lokalnega gospodarstva, trajnostne rabe naravnih virov in izboljšanje kulinarične kulture v regiji.
- Pridobivanje znanja pri prebivalcih skozi izobraževalne vsebine projekta (vzreja rib, ribji krog, kakovost ribjega mesa, trajnostno ribogojstvo ter odgovorno ravnanje z naravnimi viri).
- Širše družbeno razumevanje in podpiranje lokalne samooskrbe.
- Izboljšana gastronomska ponudba v regiji.
- Širjenje znanja o ribogojstvu in vključevanju rib v kulinariko.
Projekt ribogojcem odpira nov trg in spodbuja povezovanje z gostinci, kar prinaša številne ekonomsko – trajnostne koristi. V lokalnem okolju se nahaja več kot 10 gostiln in restavracij, ki imajo priložnosti, da na svojih menijih ponujajo sveže lokalne ribe, kar ne le izboljšuje gastronomsko ponudbo, ampak tudi poudarja pomen lokalnih virov in trajnostnega razvoja. Gostinci lahko preko tega projekta pridobijo dostop do visoko kvalitetnih rib, kar jim omogoča, da svojim strankam ponudijo vrhunske jedi z lokalno pridelanimi sestavinami. To povečuje njihovo konkurenčnost na trgu. Na drugi strani pa ribogojci pridobijo zanesljive kupce za svoje proizvode, kar jim omogoča načrtovanje in povečanje proizvodnje glede na stabilno in predvidljivo povpraševanje. Projekt predvideva tudi tehnološko posodobitev ribogojnice, kar bo prispevalo k večji učinkovitosti in kakovosti proizvodnje rib. Poleg tega bosta dva gostinca prejela sredstva za posodobitev svoje kuhinjske opreme, kar jim bo omogočilo boljšo pripravo in predstavitev ribjih jedi. Vse te aktivnosti bodo prispevale k splošnemu izboljšanju kakovosti priprave živil v lokalnem okolju.
Projektni partnerji:
Center za podjetništvo in turizem Krško, vodilni partner
Akval, svetovanje in inženiring, d.o.o.
Restavracija in htel Tri lučke, d.o.o.
Domačija Repovž, gostilna s prenočišči, d.o.o.
Kulturno društvo Svoboda Brestanica
Trajanje projekta: 1.1.2025 do 30.6.2026
Skupna vrednost projekta: 253.177,60 eur
Znesek sofinanciranja: 111.996,36 eur
Vir financiranja: Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo
Imate vprašanje?
Pokličite nas!
07/ 490 22 2