Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.
Naziv projekta: SVEŽE-OKUSNO-LOKALNO
Povzetek operacije
potrjene na 3. Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev SLR na območju
LAS Posavje v letu 2020 EKSRP in z Odločbo Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, št. 33152-145/2020/6, z dne: 04. 03. 2021
Identifikacija operacije:
Tematsko področje: Večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin
Ukrep U8: Zdrava skupnost
Naziv sklada: EKSRP
Akronim operacije: Sveže, okusno, lokalno
Naziv operacije: Sveže, okusne, lokalne surovine na posavskih krožnikih
Naziv vlagatelja in višina podpore EKSRP: Center za podjetništvo in turizem Krško
Naziv partnerjev:
- Evrosad d. o. o.
- Ribiška družina Kostanjevica na Krki
- Društvo kmetic Krško
- Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot
Skupna vrednost celotne operacije (z DDV): 112.965,13 EUR
Skupna višina sofinanciranja EKSRP: 82.635,28 EUR
Trajanje operacije: 01. 10. 2020 – 30. 11. 2021 (14 mesecev)
Opis operacije
Posavje postaja vse bolj Gastronomska regija, k temu je pripomogel vsakoletni festival Okusi Posavja, ki se je v zadnjih letih iz uličnega festivala lokalne gastronomije in vina razmahnil tudi na pot povezovanja ponudnikov, izobraževanja in željo o doseganju vrhunskih gastronomskih doživetij. Regija se ponaša s številnimi značilnimi produkti, kot je: rumeni plavec, modra frankinja, krškopoljski prašič, kopun, ribe, jabolka (sevniška voščenka), hruške, zelje, moka, jagodičevje, krompir ter ostala sveža zelenjava in sadje. Želimo, da postanejo vrhunske surovine simbol kvalitete v regiji (SLR str. 9). Projekt bo povezal kmetije, odkupovalca sadja in zelenjave do gostincev. Za ta namen se bo kupilo transportno vozilo. Vključili bomo izobraževalne vsebine z namenom osveščanja o pomenu lokalne hrane in predelave (mladih in starejših nad 55 let), dva vrhunska gastronomska dneva za specifično ciljno skupino mladih upov v gostinstvu in že obstoječih gostincev in projekt nadgradili s profesionalnim promocijskim dokumentarnim filmom s predstavitvijo glavnih surovin v regiji in tudi najpomembnejših gostincev, vinarjev in tudi društev na podeželju.
Izzivi SLR:
P1: Ohranjanje in ustvarjanje delovnik mest
P2: Krepitev položaja obstoječih kmetij in drugih gospodarskih subjektov
P3: Vnos novih znanj
P4: Krepitev in spodbujanje lokalne samooskrbe
P16: Krepitev zdravega življenjskega sloga
Cilji:
- Vzpostaviti novo delovno mesto pri partnerju Evrosad d.o.o. (Cilj 1.1 SLR)
- Razviti nov trg med kmetijami, odkupovalcem in gostinci (Cilj 1.2 SLR)
- Nakup vozila za logistiko lokalne zelenjave in sadja (Cilj 2.1 SLR)
- Vzpostaviti kratke verige med kmetijami in gostinci (Cilj 3.1 in 3.2 SLR)
- Izvesti delavnice na temo osveščanja o lokalni pridelavi in kratkih verigah (Cilj 4.2 SLR)
Rezultati:
- Vzpostavljena lokalna trajnostna veriga lokalnih živil med kmetijami, odkupovalcem in gostinci.
- Vzpostavljeno novo delovno mesto
- Pridobljena znanja o lokalni trajnostni pridelavi živil in zdravih prehranjevalnih navadah, krepitev zdravega življenjskega sloga preko delavnic (mladi, starejši nad 55 let).
- Usposobljeni mladi »upi« v gostinstvu preko gastro dni znanja v Posavju.
- Usposobljeni nosilci gostinskih dejavnosti preko gastro dni znanja v Posavju.
- Ozaveščeni lokalni prebivalci o pomenu uživanja lokalnih živil preko promocijskega filma (Evrosad)
- Povečan interes prihodov turistov zaradi objav promocijskega dokumentarnega turističnega filma
Učinki:
- Povečanje odkupa in dobave lokalnega sadja in zelenjave v gostinske obrate (dobava v 10 gostinskih obratov)
- Povečana atraktivnost gastronomskih doživetij v Posavju (avtohtone surovine, lokalni izdelki, sadje in zelenjava, lokalna vina, ribe, izdelki iz žita)
- Večja osveščenost prebivalstva o načinu pridelave sadja, zelenjave, zelene oskrbne verige
- Povečana atraktivnost gostinskega poklica pri mladih
- Vzpostavljeno neformalno partnerstvo med kmetijami, odkupovalcem in gostinci
Inovativnost:
V sklopu promocije in izobraževalnih vsebin bomo izbrali prepoznane lokalne surovine območja in lokalnega kuharske Chefa Jureta Tomiča, ki je bil imenovan za Chefa prihodnosti. S tem želimo vzpostaviti inovativni pristop k spodbujanju gastronomske regije in izobraževanju, predvsem mladih, ki se odločajo za gostinski poklic.
Prenosljivost:
Projekt je v vseh svojih delih prenosljiv na druga območja.
Trajnost:
Trajnost projekta bo zagotovljena z vzpostavitvijo novega delovnega mesta, dostavno vozilo bo še naprej služilo svojemu namenu. Celotna oskrba oziroma zelena veriga se bo izvajala tudi po zaključku projekta. Filmi, ki bodo nastali v sklopu projekta se bodo uporabljali za promocijo zelene samooskrbne verige in za promocijo in povečanje privlačnosti turistične regije Posavje.
Izboljšanje okolja:
S projektom ozaveščamo, usposabljamo in svetujemo širši javnosti za uporabo lokalno pridelane zelenjave in sadja, prav tako bomo vzpostavili kratko verigo lokalne zelenjave in sadja do gostinskih ponudnikov. S tem prispevamo k zmanjševanju uporabe energentov za skladiščenje in logistiko sadja in zelenjave iz tujine.
Glavne aktivnosti operacije:
- Vzpostavitev novega delovnega mesta,
- nakup opreme in vozila za dostavo,
- nakup opreme za Društvo Ljubiteljev suhomesnatih dobrot,
- Nakup oblačil za Društvo kmetic Krško,
- Nakup opreme za Ribiško družino Kostanjevica na Krki,
- izvedba izobraževanj za ranljive ciljen skupine,
- izvedba izobraževanj za specifične ciljne skupine (mladi upi in gostinci),
- vzpostavitev zelene verige (kmetije, Evrosad, gostinci),
- snemanje promocijskega filma (Evrosad),
- snemanje dokumentarnega turističnega gastronomskega filma v štirih delih,
- študijska tura za predstavnike medijev in turističnih ponudnikov.
GASTRO DNEVI ZNANJA V POSAVJU
24.6.2021
Udeleženci so se seznanili s kuhinjo priznanega in večkrat nagrajenega kuharja s poudarkom na dobavi lokalnih surovin, dobaviteljih, pomembnosti kakovostnih sestavin, sodobnih kuharskih tehnikah in postopkih.
![](https://www.cptkrsko.si/wp-content/uploads/Delavnica-2-300x200.jpg)
Izobraževanje s chefom Juretom Tomičem
Izobraževanja je vodil Jure Tomič, lastnik restavracije Debeluh iz Brežic. Kuharska filozofija chefa Jureta izhaja iz spoštovanja tradicije z inovativnim pristopom do posodabljanja jedi ter uporabo svežih, lokalnih sestavin. Je član JRE združenja, večkrat nagrajen kuhar s strani vodnika Gault & Millau in dobitnik naziva ‘Plate’ s strani vodnika Michelin. Na svetovnem prvenstvu v pripravi testenin na Akademiji Barilla je leta 2016 postal svetovni prvak.
Njegove jedi so preproste, vendar presenetijo s čistostjo okusa in drznimi kombinacijami. Na krožniku navadno kraljujejo le tri do štiri sestavine, toda vedno vrhunske kakovosti in večinoma iz lokalnega okolja.
Udeleženci izobraževanj so osvojili osnovna znanja s področja sestavljanja jedilnikov iz svežih surovin, povezave jedi s pijačo, ter možnostmi nadgradnje lokalnih živil v kuhinji. Usposobili so se za pripravo zahtevnejših jedi s sodobnimi tehnikami in prijemi. Seznanili so se s tehnologijo priprave hrane, ravnanja z živili, količinskimi normative, kako razlikovati barve, vonje in okuse surovin.
![](https://www.cptkrsko.si/wp-content/uploads/Delavnica-300x200.jpg)
Udeleženci delavnice mlajše generacije
Delavnice so bile namenjene tudi predstavitvi primerov dobrih praks na področju edinstvenih kulinaričnih doživetij in gastronomskega turizma ter kako učinkovito komunicirati s svojim ciljnim kupcem. Tudi o lokalnih in zelenih dobavnih verigah ter kako ustvarjati vrednost na področju gastronomskega turizma.
VIDEO:
Imate vprašanje?
Pokličite nas!
07/ 490 22 2